srijeda, 21. prosinca 2011.

Prvi pogled na Jaslice 2011


Prva pahulja snijega koja je dotakla tlo najavila je početak radova i postavljanje novih jaslica. Postavljene su u rekordnom roku od dva dana. Neka vas ne zavara vrijeme postavljanja jer pripreme za postavljanje trajale su puno duže od samo čina slaganja. Izradili su se i novi ukrasi kako bi ovogodišnje Jaslice, ili kako ih po seonjački nazivamo Betlehem, dobile novi sjaj i bile drugačije od prošlogodišnjih. Dva velika bora i ove godine diče se sa svojim kuglicama i lampicama, a pastiri su se lagano počeli okupljati oko štalice kako bi dočekali rođenje malenog djetešca , maloga Boga, Božića. Zvijezda repatica svoje krakove poćinje obasipati svjetlosti i poziva sve nas da dođemo na Ponoćku  i pristupimo jaslicama.


Kao i svake godine, tako i ove, iza projekta jaslica stoji nekolicina ljudi a ove godine to su: Mirjana, Branko, Danijel i Matej Bošnjaković; Darko Damjanović; Janja Tapšanji i Vesna Bošnjaković



NEKOLIKO RIJEČI O POVIJESTI JASLICA

Jaslice se postavljaju u domove na Badnjak i ostaju do blagdana Bogojavljanja, a u crkvama do blagdana Krštenja Isusova. Prve jaslice postavio je sv. Franjo Asiški u talijanskom mjestu Grecciju 1223. godine. Prve jaslice s figuricama, postavljene su u samostanu Fussen u Bavarskoj1252. godine. Jaslice kakve danas poznajemo potječu iz 16. stoljeća, a procvat su doživjele nakon Prvog svjetskog rata. Najstarije hrvatske jaslice, čuvaju se na otočiću Košljunu kraj KrkaPapa Ivan Pavao II.započeo je 1982. godine, tradiciju postavljanja jaslica u Vatikanu na Trgu sv. Petra ispred božićnog drvca.

Nema komentara:

Objavi komentar